Κάθε φορά που μια γυναίκα γεννάει το πρώτο της παιδί, γεννιέται μαζί του και μια μητέρα.. Η μητρότητά αν και αποτελεί ένα απόλυτα φυσιολογικό γεγονός, αποτελεί ταυτόχρονα ένα καθοριστικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας το οποίο συνοδεύεται από σπουδαίες ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές.
Από παλιότερα οι άνθρωποι επικαλούνταν το μητρικό ένστικτο που «μαγικά» καθοδηγούσε τη γυναίκα στο νέο της ρόλο και την βοηθούσε στο να γνωρίζει το σωστό σε κάθε περίσταση, γιατί απλά ήταν «η μαμά».
Είναι αρκετό αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είναι αρκετό για να καθοδηγήσει τη μητέρα στο νέο της ρόλο. Τα ζητήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει η νέα μαμά είναι πολλά και σχετίζονται με πλήθος παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αρχικά με τη έλευση ενός παιδιού η δυναμική της οικογένειας αλλάζει. Το νέο μέλος, θα πρέπει να ενσωματωθεί στην οικογένεια ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους και τις σχέσεις τους. Ζητήματα ισορροπίας στις σχέσεις της οικογένειας αναδύονται, αλλαγές στη συντροφική σχέση έρχονται ενώ ταυτόχρονα ανακύπτει και το ζήτημα της διαχείρισης των «τρίτων» που συχνά προσπαθεί να βοηθήσει με λάθος τρόπους.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συχνά οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που φανταζόντουσαν διαφορετικά. Από τη στιγμή της αποκάλυψης της εγκυμοσύνης, οι γονείς επενδύουν συναισθηματικά σε μια εικόνα ενός παιδιού και μιας νέας ζωής, που συχνά διαφέρει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τη ματαίωση του ονείρου. Με τη διάψευση, έρχονται στην επιφάνεια προσδοκίες και φόβοι που μπορεί να εμποδίζουν τη μαμά να λάβει ικανοποίηση από το μητρικό της ρόλο αλλά και από το δεσμό με το παιδί της.
Ακόμη, λόγω των μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητα, πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν απωλέσει τον παλιό τους εαυτό ή ότι η ζωή τους πια θα έχει να κάνει μόνο με το μωρό. Το γεγονός αυτό, τις οδηγεί να μεταφράζουν αρνητικά, ακόμη και τα πιο μικρά εμπόδια της καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα βυθίζονται στη θλίψη και την απογοήτευση. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθούν σε ισορροπία. Ζητήματα όπως η επιστροφή στην εργασία, η επανάκτηση της ατομικότητας αλλά και ο ρόλος της συντρόφου που μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, συχνά απασχολούν πολύ τις νέες μαμάδες.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθώ στην «ιδανική – τέλεια μαμά» που όλες εύχονται να γίνουν. Είμαι καλή μαμά; Πως είναι η ιδανική μαμά; Τα ανέφικτα στάνταρ που πολλές γυναίκες θέτουν, συχνά τις οδηγεί στην απογοήτευση. Ο ρόλος της μαμάς εμπεριέχει λάθη και αμφιθυμία που είναι απόλυτα φυσιολογικά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ενοχές και θλίψη που φορτίζουν τις μαμάδες οι οποίες νιώθουν μόνες σε ένα συναισθηματικό κυκεώνα που δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Είναι όλα αυτά φυσιολογικά; Και βέβαια είναι. Η αντίληψη και κατανόηση τους όμως από τις ίδιες τις μητέρες σε συνδυασμό με την υποστήριξη και ενδυνάμωση τους, μπορεί να τις διευκολύνει στο νέο τους ρόλο και την ομαλή προσαρμογή τους σε αυτόν, ενισχύοντας ταυτόχρονα το δεσμό με το παιδί τους.
Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης νέων μαμάδων (με παιδιά έως 18 μηνών), η οποία και θα ξεκινήσει στις 02/10 και ώρα 17:00. Η ομάδα θα πραγματοποιηθεί σε αυτοτελή κύκλο 8 συνεδριών με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε φορά. Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχές, καλέστε στο: 2421406357 και 6948821924.